Interjú - Kreisz Eszter

Eszterrel egy marketing konferencián találkoztam először, ahol mindketten előadtunk. Teljesen magával ragadott az előadása, ahol arról beszélt, hogy mennyire fontos az, hogy rátaláljunk arra, amit tényleg szeretünk csinálni és még jók is vagyunk benne. Eszter ösztönös tehetségek kutatásával foglalkozik. 530 felnőttel végzett 30 napon keresztül tehetség-analízist, amiből kialakította a magyarok saját tehetség rendszerét és egy komplex tehetségtesztet. Azon dolgozik, hogy mindenki tisztában legyen a 3 ösztönös tehetségével és ezzel megkaphassa a munkájában azt az elismerést, amit megérdemel.

Én magam is abban hiszek, hogy sok ember azért nem találja a helyét a világban, és azért nem tudja megtalálni az egyensúlyt az életében (B.A.G.), mert nem azt csinálja, amit igazán szeret, és amiben tényleg jó lehetne. Minden ember fantasztikus, de nem ugyanabban! Épp ezért elengedhetetlenül fontos, hogy megtaláljuk azt, amire igazán születtünk, amiben tényleg kibontakozhatunk! Ez az interjú erről szól.

Ha egy tanácsot kellene adni, hogyan dolgozhat valaki a vonzerején, te mit mondanál?

Én azt mondanám, hogy bocsásd meg magadnak azt, amilyen vagy. Tehát ne örökösen bűntudattal élj: nem vagy eléggé ilyen vagy túlságosan olyan. És szerintem ezt akkor tudjuk csak megbocsájtani, ha rájövünk, hogy miért vagyunk olyanok, amilyenek.

Te azzal foglalkozol, hogy kihozd az emberből a szuperképességét, tehát azt, amire született. Nekem a vonzerő egyfajta karizma. Nem üzleti vagy egyéb konkrét sikerekről beszélek, hanem arról a jelenségről, amikor a többi ember valamiért ellenállhatatlan vágyat, érdeklődést, kíváncsiságot tanúsít valaki személyiségének, vagy inkább: a lényének. Ilyen szempontból ez a szuperképesség-keresés mennyire releváns?

A karizmatikus emberekben az a közös, hogy tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy ők kik és kik nem. A 3 tehetséged pedig erős fogódzó az önazonossághoz. Ezzel együtt azt is megmutatja, hogy mi az, amiben, ha a fejed tetejére állsz, akkor is maximum csak középszerű lehetsz, mert az neked egyszerűen nem fekszik. De nem elég azt mondani, hogy én jól tudok beszélni, én ebben tehetséges vagyok, attól még nem feltétlenül leszek jó előadó. Ez nem elég specifikus. Ha viszont a 3 tehetségedet összeilleszted, akkor a keresztmetszetében lesz ez a valami, amit én szuperképességnek hívok. Ez mindenki zsigeri lényege.

A keretet a tehetségek beazonosítása adja meg – képzelj el 3 egymást metsző halmazt. Ennek a 3 egymásba csúszott gombóc fagyinak a külseje a „pályaszél”. Annál világosabbá válik a kép, minél többet tudsz arról, hogy mik is ezek a fagyi gombócok. Hol és hogyan folynak össze?

Ha eleget nyalogatod a gombócokat, előbb-utóbb megsejtesz egy mennyei ízkombinációt, ami abszolút egyedi és különleges, még soha senki nem rakta össze így ezt az ízt. És neked is a világon mindennél jobban ízlik. Na, ezt keressük!

Ennyire konkrét a szuperképesség?

Konkrétumok. A szuperképességet a három tehetséged adja meg. Az egyik tehetséged mindig azt mutatja, hogy mit csinálj. A másik azt mondja, hogy hogyan csináld, a harmadik pedig azt, hogy miért csinálod? Mi a küldetésed, kvázi.

Tudsz példát mondani?

Van három fő tehetségem, oké?! Az egyik az borzasztóan szorgalmas. Én egész életemben erre alapoztam minden üzleti döntésemet, hogy szorgalommal mindent meg tudok csinálni.

Mindent be tudok fejezni, le tudok zárni, egyiket a másik után tudom pörgetni. Ezt a mai világban hívhatjuk sikernek – hogy elhatározol valamit és meg is tudod csinálni. Csak erre apelláltam és mindig csak ezt használtam. De ez így nem volt elég. Nem voltam tőle boldog.

A másik tehetségem egy olyan tehetség, ami mindennél jobban szeret valamit elkezdeni. Az embereket piszkálni, motiválni, tolni előre, mindenkit a maga módján. Abban kiváló, hogy belökjön olyan dolgokat, amik maguktól nem indulnak.

A harmadik tehetségem pedig egy igazságkereső tehetség. Az igazságért teljes vállszélességgel kiáll, akár mindenkivel szembe is megy. Abban hisz, hogy csak úgy lehet érdemben előrejutni, ha megpiszkáljuk a hazugságot és kiderítjük az emberek valódi mozgatórugóit.

Na, és ez így önmagában valamennyire megadja már a keretét. Ezeket mixeltem össze magamban.

Tudathasadásosok előnyben?!

Hasonlóképpen – csak itt a tehetségek épphogy nem egymástól függetlenül, hanem szimbiózisra lépve operálnak.

Többféleképpen is össze lehet illeszteni őket – és ebben van igazából az érdekessége a dolognak: nem csak egyetlenegy megoldás van. A szuperképességet a három tehetségből lehet kimatekolni – erre is van egy rendszerem, hogy hogyan lehet őket úgy összeilleszteni, hogy jól – és produktívan – érezzék magukat egy társaságban.

Tudsz olyan konkrétumot mondani, hogy mivel tudja valaki megtalálni a tehetségét? Mit csináljon az ember, hallgasson a szívére? Én azt szoktam mondani, hogy arra kell hallgatni, hogy mi az, amiben jó…

Igen, én is így gondoltam, ahogy te, amikor öt éven keresztül ilyen útkeresési őrületben voltam. Így is lehet, csak a legtöbb ember ehhez nem elég tudatos. Nem elég hosszú távon tudatos. Arra jöttem rá, hogy ha a másik oldalát vizsgálod, az sokkal gyorsabban megy – ha azt nézed, hogy mások mit nem szeretnek benned. Bárkit megkérdezel a három legrosszabb tulajdonságodról, csípőből odamondják neked. Rögtön. És ha ezeket felírod magadnak, észre fogod venni, hogy majdnem mindig ugyanazt mondják. Rólam azt mondják, hogy bunkó vagyok, hogy piszkálom őket fölöslegesen, és azt, hogy nagyon-nagyon hajtom őket, tehát nincs nyugtuk, egy percük sem tőlem. És emögött van a tehetség. Mindig a legrosszabb tulajdonságaid mögött: ott ül.

Ezt hogy érted?

A legrosszabb tulajdonságod erős. Domináns. Ez a tulajdonság valamilyen kényszeres viselkedésed legcsúnyább tünete – ami feltűnő. És mivel neked mégis újra-meg-újra megéri csúnya-gonosz-farkasként fellépni, annak nyomós oka kell, hogy legyen. Te ott valamit nyersz is magadnak. Ott van a módszere a tehetségednek – ami nem biztos, hogy népszerű, de nagyon beválik. Mindig.

Tehát, amikor te szimplán bunkónak tűnsz, akkor igazából…

Igazából akkor vagyok hatékony. Ha be tudok indítani, pörgetni valamit, vagy épp igazságot keresek egy témában – bullshit és small talk nélkül!

Azaz: Mások szerint mikor vagyok bunkó?! Egy kibírhatatlanul saját érdekeit, nézeteit érvényesítő valaki? Ezt az élethelyzetet kell megkeresni. Nekem erre van egy füzetem, amit én már évek óta vezetek. Minden nap ott van az asztalomon. Ha épp ezt csinálom; hogy bunkó vagyok, vagy türelmetlen, vagy túl sok feladattal tömöm tele a napomat (vagy a másik száz rossz tulajdonságom közül bármelyik), ami mind hasonló, mert ugyanarról a tőről fakad – felírom magamnak ezt a szituációt.

Utána felteszem magamnak a kérdést: Miért vagyok most ilyen? Mit akarok most elérni ezzel? És mi zavar, mi a bajom? Konkrétan? És ebből kristálytisztán észre tudom venni, hogy mi ilyenkor a motivációm.

Tehát fontos az, hogy az ember megtalálja, hogy mi a tehetsége és utána próbálja meg úgy alakítani az életét.

Ha megtudod, hogy miben vagy tehetséges, az egy óriási kincset ad neked. Eleinte ez az egész egy nagy katyvasz lesz a fejedben. Nem azt látod, hogy zseniális vagy benne, hanem azt, hogy a többiek ebben sokkal bénábbak. Mert te ezt minden nap használod, ezért fel sem tűnik neked. De ahogy megkapod kristálytisztán definíció szerint a tehetségeidet, rájössz, hogy nem ők a bénák, hanem te vagy benne eszméletlenül jó, és ebben van az erőd, amit használnod kell.

Van másik trükköd is, ami olyasmi tünete a tehetségnek, mint a rossz tulajdonság?

A rossz-tulajdonságos a leggyorsabb. Van egy másik út: a szokásaid mentén is el lehet indulni. Minden nap ülj le, és írd fel azokat, amiket te a szokásaidnak gondolsz magadról. Mindenki azt ért ez alatt, amit akar.

Hogyan kávézol? Kávézol-e egyáltalán? Hánykor kávézol? Mikor fürdesz? Hogy fürdesz, mi a rutinod? Mindenki abszolút máshogy fürdik, például. Vagy teljesen máshogyan öltözködik reggel.

Gyűjtsd azokat a szokásaidat, amiről azt gondolod, hogy ezt máshogy nem is lehet csinálni. Legalábbis nem jutna eszedbe, hogy hogyan lehetne, mert szerinted ez így a leggyorsabb, a leghatékonyabb, vagy a legpraktikusabb. Ha lesz, mondjuk 10-15 szokásod, és minden alkalommal megkérdezed, hogy „Miért így csinálom?”, akkor észreveszed, hogy „aha!”

Én például beledobok a kávémba két jégkockát, hogy gyorsan meg tudjam inni. Nem várom meg, amíg kihűl, én rögtön meg akarom inni. Abban a szent minutumban. És neked is van valamilyen szokásod. Ilyen pici részeket kell nézni. Egy idő után észre fogom venni, hogy én mindent azért csinálok, mert: gyorsan, gyorsan, gyorsan; elindulni, elindulni, elindulni! És kijön a végén, hogy mindig elindulni akarok, gyorsan. A kész terveket szeretem beindítani, hogy megvalósuljanak. És már itt is van az egyik tehetségem.

A Beautyrobic Home Pro előfizetéssel olyan speciális, nőkre szabott komplex programokhoz férsz hozzá, amelyek a nőiességedet, önbizalmadat és a vonzerődet egyaránt fejlesztik, mert a LORA rendszer mind az 5 szintjére fantasztikusan hatnak!

Beautyrobic Home Pro

havi előfizetés

WOW1000

1.000 Ft értékű kuponkód

Írd be a kuponkódot a megrendelésednél és 1.000 Ft kedvezményt kapsz!

Beautyrobic Home Pro

féléves előfizetés

WOW2000

2.000 Ft értékű kuponkód

Írd be a kuponkódot a megrendelésednél és 2.000 Ft kedvezményt kapsz!

Beautyrobic Home Pro

egy éves előfizetés

WOW5000

5.000 Ft értékű kuponkód

Írd be a kuponkódot a megrendelésednél és 5.000 Ft kedvezményt kapsz!

0
    0
    Kosár
    A kosarad üres! :( Vissza a webshopba