Interjú - Tajti Ildikó

Ildit régóta ismerem. Kozmetikusként végzett, 2013-ban pedig indított egy blogot Tindigo Szépségreceptek néven azért, hogy bárkinek szép és egészséges bőre lehessen. Személy szerint én azért tartom nagyon hitelesnek, mert professzionális bőrápolási tanácsait mindig független tudományos kutatások támasztják alá, és nem a reklámszövegek alapján ítél, hanem mindennek utánanéz, és az alapján nyilatkozik róla!

Emellett egy mosolygós, élettel teli szenvedélyes nő, aki képes holisztikusan szemlélni a dolgokat! A vele készült interjú rendkívül
sokat fog adni bőrápolás terén, ajánlom szeretettel.

A vonzerő szempontjából mennyire fontos a bőr és annak az állapota?

Tudom, hogy úgy szól a mondás: „a szem a lélek tükre”, de szerintem a bőr az. A bőrünkön minden rajta van; nagyon hosszú évek lenyomata olvasható vissza. Látszik, ha egészségesek vagyunk, vagy ha van valami betegségünk, látszik az életmódunk, az életvitelünk. Az öregedéssel járó ráncokat nyugodtan el lehetne fogadni, de az olyan bőrproblémákat, mint a pattanások, az akné vagy az idő előtti bőröregedés nem szabad
elhanyagolni. Az a baj, hogy az emberek elkezdik automatikusan ezt figyelni az arcon. Ez nem tudatosan működik, sajnos így alakul, de akaratlanul is hagy egy lenyomatot a másikban.

Nyilván, ha már valaki szeret minket, az el fog így is fogadni, de mondjuk egy üzleti tárgyalás tekintetében ez a külsőség ugyanolyan fontos, mint például az, hogy rendben legyenek a fogaink.

Persze ideiglenesen el lehet tüntetni a bőrhibákat sminkkel – sőt én javaslom is, hogy az üzleti életben, a munkánkban használjunk sminket, ha ilyen problémánk van –, de hosszú távon ez nem megoldás, meg kell találni a bőrproblémák okát és kezelni kell.

A legtöbbször előforduló bőrproblémák közé tartozik a pattanásos bőr, vagyis az akné. Sajnos ez már felnőtt korban is egyre gyakoribb, sőt ennek hátterében sokszor betegségek állnak. Egy-két darab pattanás rajtunk, nőkön normális. Hiszen a hormonháztartásunk nem egyenletes, folyamatosan változik, így ez befolyással van a kialakulásukra. Azonban azoknak, akik nem csak attól szenvednek, hogy mitesszeres az arcuk,
és néha kijön egy-egy pattanás, hanem komolyabb problémával küzdenek – sok pattanásuk van és rendszeresen előjönnek–, azoknak azt tanácsolom, hogy keressenek fel egy bőrgyógyászt. Rengeteg féle betegség okozhat pattanásos problémát és orvosi segítséggel ezek mind kideríthetőek: különböző gyomor és bélrendszeri betegségek, hormonprobléma, inzulin rezisztencia, cukorbetegség.

Főleg a kreolabb bőrűeket érinti vagy terhesség idején kialakulhatnak a várandós nőknél a különböző hiperpigmentációk, sötét foltok, májfoltok a bőrön. E mögött valamilyen hormonális hatás áll, tehát vagy valamilyen hormonprobléma vagy egy kis elcsúszás áll fenn a hormonháztartásban. Ezt leginkább fényvédő krémekkel lehet megelőzni, illetve a már kialakult foltoknál még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a fényvédelemre.

Említetted, hogy a gyomor és bélrendszeri problémák összefüggésben lehetnek a bőrünkkel. Számít az életmód és az, hogy mit eszünk?

Már akkor, ha csak úgy érezzük, hogy valamilyen ételtől rossz a gyomrunk, első lépésben ki kell zárni az ételallergiákat- és intoleranciákat. Ha ilyen problémánk nincs, akkor is oda kell figyelni, hogy ne fogyasszunk cukrot és lehetőleg alacsony glikémiás indexű táplálékot vegyünk magunkhoz. Ez azért is lényeges, mert ha a magas glikémiás indexű táplálékok – a finomított szénhidrátok, mint a péksütemények, cukros éte-
lek stb. – fogyasztását túlzásba visszük, akkor ez attól függően kinek mire van hajlama, nemcsak pattanásokat okozhat, ha – nem a bőröregedést is felgyorsíthatja.

Az sem mindegy, mit és mennyit iszunk. Napi minimum két liter folyadékot (ásványvíz, zöldtea) javasolnék, de a nyári időszakban, vagy ha valaki olyan sportot űz (mint a Beautyrobic – a szerk.), hogy sokat izzad, akkor ez még több lehet: 2,5-3 liter. Ha valaki nem iszik eleget, akkor a bőre ki fog száradni és ebből eredően gyorsabban öregedhet. Viszont, ha valaki megfelelő mennyiséget iszik, sajnos a bőre attól még lehet száraz. A bőrszárazságnak nagyon sok egyéb oka lehet; a bőrtípus, a légkondicionáló, a nagy meleg, az alacsony páratartalom stb.

Hogyan ápoljuk otthon a bőrünket?

Mivel ez egy nagyon összetett dolog, általánosságban azt tudom tanácsolni, hogy kímélő formulájú termékeket válasszunk (például az alkoholt nagy mennyiségben tartalmazó készítményeket nem ajánlom).

Egy bőrápolási rutin kialakításakor egyrészt a bőrtípus, másrészt a bőrprobléma felől közelítek. Azonban ennél is bonyolultabb lehet a helyzet, ha az arc különböző zónáin belül is más-más a bőrtípusunk vagy más-más problémák jelentkeznek.

Nagyon fontos az, hogy megtanuljuk, milyen bőrtípusunk van, és milyen bőrproblémánk van, majd annak megfelelően alakítsuk ki a napi bőrápolási rutinunkat.

Érdemes legalább alapjaiban megtanulni a kozmetikumok összetevőinek listáját: ez az INCI, mely minden kozmetikai terméken fel van tüntetve, mennyiségileg csökkenő sorrendben felsorolva az összetevőket, tehát ami legelöl szerepel, abból van a termékben a legtöbb. Ha megtanultuk, hogy milyen a bőrtípusunk, a bőrproblémánk, milyen hatóanyagok jók rá, akkor csupán az INCI alapján, elég pontosan be lehet határolni, hogy az adott kozmetikum beválhat-e nekünk vagy sem. Mivel ez egy nagyon összetett dolog, szükséges a hozzáértés. Első körben a szepsegreceptek.hu oldalamat tudom javasolni, ahol több száz olyan cikket lehet találni, melyből – bár időigényes –, nagyon sokat lehet tanulni. Az Esszenciális bőrápolás címmel megjelent könyvemben részletesen foglalkozom a különféle bőrtípusokkal és bőrbetegségekkel, valamint olyan részletekre is kitérek, mint a terhesség, baba-mama témakör. Tehát minden olyan dolog megtalálható benne, amit az alapvető bőrápolásról tudni érdemes nem csak arc, hanem test tekintetében is. Másik könyvem A tiszta bőr titka, mely a seborrheás bőrökről
szól részletesen. (A seborrhea faggyúáradatot jelent, tehát a bőr faggyútermelése fokozott, ettől még a bőr lehet száraz érzetű a vízhiány
miatt vagy lehet egészen zsíros, ez a tipikus olajos bőr. Az ilyen bőröknek a leggyakoribb problémái a pattanás, mitesszerek és a rozacea.)

Például a Krémmánia oldalán (www.kremmania.hu) le tudjuk a kozmetikumokat ellenőrizni az összetevők és INCI alapján, de azért az oldalon jelölésként használt színek például nem sok mindent jelentenek, így valakinek, aki nem ért hozzá, megtévesztő lehet nagyon. Azonban óva intek bárkit, hogy elkezdje az INCI-t olvasni, mielőtt tisztában lenne a saját bőrtípusával és bőrproblémájával. A különböző bőrproblémákra is megvannak azok a hatóanyagok, melyek a legjobban működnek, tehát érdemes ezeket tudni és ezeket keresni.

Összefoglalva tehát az első lépés mindig az adott bőrtípus és bőrprobléma megállapítása. Majd utána kell nézni, hogy ezekre mely típusú kozmetikai készítmények valóak. Valamint fontos eldönteni, hogy az adott bőrprobléma megoldásához szükség van-e bőrgyógyászra is. Mindezek után pedig ki kell alakítani a megfelelő bőrápolási rutint.

Ahogy látszik, ez nagyon összetett dolog, és azért könnyű elveszni is a rengeteg információban. Ezért is lehet részt venni nálam online és személyes konzultáción, ahol segítek beazonosítani a bőrtípust, bőrproblémát, és személyre szabottan egyéni rutint alakítunk ki rá. Ezzel már akár néhány hét alatt nagyon szép eredményeket lehet elérni, főleg, ha mellette odafigyelünk a helyes életmódra is. Súlyosabb esetben pedig érdemes bőrgyógyásszal is konzultálni, mert például a rozáceát és az aknét nagyon könnyű összekeverni annak, aki nem ért hozzá, viszont teljesen máshogyan kell kezelni. Rendszeresen dolgozom együtt bőrgyógyászokkal is, ilyenkor a vényköteles kezelők, gyógyszerek mellé állítok össze speciális rutint, mellyel a kellemetlen mellékhatásokat minimálisra lehet visszaszorítani. Így akár komolyabb bőrproblémák esetén is nagyon szép eredményeket tudunk elérni. Valamint rendszeresen tartok oktatásokat is laikusoknak, mert mélyen bízom az edukáció erejében, és a bőr ápolásának helyes ismerete mindenkinek jár. Sokkal jobban átlátjuk a helyes bőrápolást, ha megértjük a bőrünket, és a folyamatokat, és így teljes képet kapunk. Az oktatásokat mindig téma specifikusan tartom, pl. anti-aging, fényvédelem, akné, baba-mama stb., így nagyon sok hasznos információ belefér néhány órába.

Ezt a bőrápolási rutint hogyan kell elképzelni, mi tartozik bele?

Ami elengedhetetlen mindenki rutinjából, az egy kímélő géles arclemosó, vagy egy micellás víz is nagyon jó. Semmiképpen ne válasszuk a felhabzó, nagyon tisztára mosó arclemosókat, mert ezek a bőr természetes hidrofil lipid rétegét is egy az egyben lemossák, ami a bőrt hivatott megvédeni a külső behatásokkal szemben. Szappant sem szabad az arcra használni, mert a nagyon erős zsíroldó ereje miatt rettenetesen kiszáríthatja az arcbőrt. Gondoljunk csak bele, hogy milyen könnyedén leoldja a zsiradékot a kezünkről a szappan, ha sütünk valamit és olajosak leszünk. Ugyanez történik az arcunkkal is, és ez még akkor sem tesz jót, ha zsíros a bőrünk. Másrészt a szappan kémhatása lúgos, ami az arc természetes savköpenyének nem kedvez. Ha ez a savköpeny eltolódik lúgos irányba, nem lesz képes megfelelően védekezni a különböző kórokozók ellen, melyek felszaporodhatnak, így okozva további különböző bőrproblémát ezzel hosszú távon. A harmadik dolog, ami a szappan ellen szól, hogy a vízmegkötő faktorokat is kioldja ez a lúgos kémhatás, melyek benntartanák a vizet a bőrben.

A fent említett lemosókon kívül választhatunk még arclemosó olajat vagy arclemosó balzsamot. Nekem abszolút a kedvenceim az olajos lemosók, mert hatékonyak, ám kíméletesek, és a száraz bőrt nem szárítják, a tévhittel ellentétben a zsíros bőr sem lesz tőle zsírosabb. Léteznek olajos lemosók, amikkel bár nagyon gyengéden lehet tisztítani a bőrt, nagyon nehéz őket lemosni.

Az arclemosó tejekkel érdemes óvatosnak lennünk, mert bár ma már vannak bőrbarát pH-jú termékek, még mindig nagyon sok a lúgos pH-jú. Csakhogy ez sokszor sajnos nincs feltüntetve rajtuk, ezért nehéz beazonosítani.

A következő lépés a hidratálás. Nagyon zsíros, olajos bőrre elég lehet egy géles, könnyű állagú hidratáló krém. Ha száraz a bőrünk, akkor valamivel nehezebb, zsírosabb krémet ajánlott használni.

Végül nem győzöm hangsúlyozni a harmadik nagyon fontos lépést, ez pedig a napi szintű fényvédelem. A bőrünk öregedéséért 80 %-ban a napfény tehető felelőssé. Már az is csak ablakon kidobott pénz, ha különböző anti-aging csodaszerekre költünk, ha nem használunk napi szinten fényvédőt, kifekszünk a napra vagy befekszünk a szoláriumba. Az egyik leggyakoribb probléma, amit a konzultációkon látok, a napkár, melytől a bőr nagyon ráncos és foltos is lesz, ami valljuk be, esztétikailag nem túl vonzó, ráadásul a bőrrák kockázata is erősen megemelkedik. Persze 20 évesen még szép a napcsókolta bőr, de ez vezet 10-20 év alatt a ráncokhoz, foltokhoz. A fényvédelmet annyira fontosnak tartom, hogy időnként külön oktatást tartok róla. Ha valaki ragaszkodik a barna bőrhöz, sokkal inkább ajánlom a barnító krémeket, melyek csak a bőr
felső elhalt hámsejtjeit színezik meg, és nem károsítják a bőrt.

A napi rutin nagyon jó kiegészítője lehet még a hámlasztó használata. Ezek tekintetében is megkülönböztetünk különböző arcradírokat, melyek mechanikai szemcsék által távolítják el az elhalt hámsejteket, különböző kémiai (savas) hámlasztókat, illetve enzimes hámlasztókat, amik a bennük található, ananászból és papayából kivont papain és bromelain segítségével oldják le az elhalt hámsejteket.

Én a különböző arcradírokat nem ajánlom, mert a bennük található mechanikai szemcsék sokszor fel is sértik az arcbőrt, amin, ha esetleg még gyulladás is található, akkor azt tovább fogják fokozni. Sokkal kíméletesebb módja a hámlasztásnak a kémiai hámlasztó és enzimes peeling, érdemes tehát ezek valamelyikével kezelni az arcbőrünket.

A kémiai hámlasztók a leges-leghatékonyabb hámlasztók, melyekből léteznek AHA, BHA és PHA hámlasztók. Ezek leoldják az elhalt hámsejteket, teljesen megújul tőlük a bőr és akár már másnapra egyértelműen puhább lesz. Az erős retinolos (A-vitamin) készítmények, bár nem hámlasztók, ám szabályozzák a hámsejtek differenciálódását, és nagyon puha bőrünk lesz tőle, mindemellett kiváló anti-aging és folthalványító összetevő is.

Ha valaki esetleg fél az otthoni savas hámlasztóktól, akkor választhat enzimes peeling-et, mely gyengédebb, kíméletesebb, ezzel akár napra is lehet menni (melyet ettől függetlenül nem javaslok). Hosszú távon anti-aging és folthalványító hatásuk van és segítenek a pattanások és akné leküzdésében is, egyedül rozacea-s bőrre nem javallott használni őket és sajnos a ráncokat is csupán finomíthatja, el nem tünteti.

A ráncokkal kapcsolatban azt érdemes tudni, hogy úgy kell őket elképzelni, mint egy 3D-s árkot. Ha az árok felszínét elvékonyítjuk, akkor a mélysége is kisebb lesz, ez maga a finomítás. Ugyanez a helyzet a hidratáló krémekkel is – ha nagyon ki van száradva a bőrünk, akkor ez az árok sokkal jobban bemélyed, mert nincs nedvesség, ami a bőrt kitöltse. Képzeljünk csak magunk elé egy száraz földet. Ha visszahidratáljuk, akkor kevésbé fognak látszódni a ráncok.

A már kialakult ráncok otthoni kezelése azonban sajnos véges, legyen bármilyen tökéletes arcápolási rutinja is valakinek, teljesen eltüntetni csak különböző kezelésekkel lehet. Ezzel kapcsolatban azonban az a tanácsom, hogy ne az internetes akciós kezelések alapján válasszunk, hanem keressünk egy bőrgyógyászt, aki kifejezetten a különböző esztétikai kezelésekre specializálódott és ehhez megfelelő gépparkja is van. Ezekből a gépekből és a különböző injekciós kezelésekből ő fogja kiválasztani azt, ami számunkra a legmegfelelőbb, ugyanis nagyon sokszor ezeknek a kezeléseknek a kombinációja hozza csak meg a kívánt eredményt. Ugyanez vonatkozik a májfoltok vagy hegek kezelésére is: ne mi döntsük el, hogy mi a legjobb, bízzuk szakemberre!

A szemráncokkal mit lehet otthon tenni?

Fokozottan kényes ez a kérdés, mert a bőr sokkal vékonyabb, kevesebb faggyúmirigy található a szemkörnyék bőrében, ezért sokkal könnyebben kiszárad, tehát sokkal könnyebben jelennek meg a nemkívánatos karikák vagy ráncok. Ami itt is nagyon fontos megelőzés szempontjából, az a fényvédelem. De nem csak a különböző krémeket tartom fontosnak, hanem a napszemüveg viselését is kiemelném. Amellett, hogy trendi, a káros UV sugarakat is kiszűri, illetve nem fogunk hunyorogni – ami sajnos szintén ráncokat idézhet elő.

Arról, hogy kell-e külön szemránckrémet használni megoszlanak a vélemények. Nekem az a legnagyobb problémám velük, hogy nincs bennük fényvédő, ezért inkább estére alkalmaznám őket. A szemránckrémek K- és P-vitamint tartalmaznak, amikről van ugyan néhány ígéretes kutatás, de sajnos még nagyon gyerekcipőben járnak. Így nem tudom egyetlen összetevőről sem azt mondani, hogy bizonyítottan eltüntetik
a foltokat.

Anti-aging célra a retinol és C-vitamin lehet jó, de ezeket első körben alacsony százalékban érdemes megpróbálni a szemkörnyékén, mert irritációt okozhatnak. Ha van már otthon erősebb szérumunk, felesleges ezért újat venni, elegendő 1-2 cseppet hozzákeverni kedvenc hidratáló krémünkhöz, és már készen is van a hatékony anti-aging szemránckrém extra kiadás nélkül.

Nagyon gyakori kérdés, hogy szem alatti volumenhiányra, sötét karikákra milyen krémet ajánlok. Sajnos ez sokszor genetika, és ezért megjelenik helyes életmód és elegendő alvás mellett is. Erre sajnos valóban hatékony kozmetikumok nem léteznek, azonban bőrgyógyászati esztétikai kezelések igen.

A szemgödörben hámlasztani tilos!

Járjunk kozmetikushoz, ha szép bőrt szeretnénk?

El lehet járni kozmetikushoz, csak ne várjunk tőle csodát.

Az életmód az egyik leginkább befolyásoló tényező, tehát hiába megy el valaki havonta kozmetikushoz, ha a hétköznapokban továbbra is dohányzik, egészségtelenül étkezik, kevés folyadékot iszik, nem sportol, és keveset alszik, ráadásul a bőrét sem a megfelelő módon ápolja. A kozmetikus egy rövid távú megoldást adhat, például a vízhiányunkat feltöltheti, de ez nem sokat fog érni hosszabb-távon. A szép bőr titka a megfelelő életmód (saját igények szerinti helyes táplálkozás, rendszeres sport) és a megfelelő bőrápolási rutin.

Azt gondolom, hogy a legtöbb embernek a kiegyensúlyozott étrend tesz jót, amiben a fehérjék a szénhidrátok és a zsírok megfelelő mennyiségben vannak jelen. Ezért is tartok inkább konzultációkat és laikusoknak oktatásokat, mert a kezelések, legyenek azok kozmetikai vagy bőrgyógyászati kezelések, csak kiegészítő elemei lehetnek egy tényleg jól működő, napi szinten is tartható bőrápolási rutinnak és életmódnak.

A mozgás elsősorban azért fontos a bőr szempontjából, mert fokozza a vérbőséget, élénkíti az anyagcserét, ezáltal elősegíti a salakanyagok távozását, illetve az izomtónus (az izmok bizonyos mértékű állandó feszülése) is jobb lesz tőle, tehát a bőr is feszesebb lesz. Másodsorban számos kísérlet igazolja, hogy a stresszcsökkentés szempontjából is rendkívül jótékony hatású, mivel a szervezetben testmozgás során endorfin szabadul fel.

Nagyon fontos, hogy megtanuljuk kezelni a stresszt, mert hatására rengeteg biokémiai folyamat kezd elindulni. Akár még az izmokat, zsírokat is elkezdi hirtelen lebontani a szervezet, a vércukor szint is elkezdhet ingadozni, mindez a stressz mértékétől függetlenül. Így lehetséges az, hogy ha valaki folyamatosan stresszes, az akár még inzulinrezisztenciához is vezethet. Az inzulinrezisztencia pedig nagyon sok esetben okoz pattanásokat és csúnya bőrt. De ugyanez vezethető vissza a stressz miatti kialvatlanságra is, ami pedig a sötét karikákat eredményezi.

Mit okoz a dohányzás, túlzott alkohol- vagy éppen a kávéfogyasztás?

Ezek, illetve még hozzásorolnám a fekete teát, mind elvonják a vizet, ily módon meglehetősen károsak az egészséges bőr szempontjából. Szerintem azzal nincs semmi gond, ha valaki elmegy valahová, és ott megiszik egy-két pohár bort vagy naponta megiszik egy-két kávét, de az fontos, hogy visszahidratáljuk a szervezetünket. Tehát valamennyire kompenzálhatjuk, ha egy presszókávé mellé, mondjuk megiszunk egy rendes pohár vizet. Ide venném az édességeket is. Ha nem tudunk lemondani róla, akkor is próbáljunk egy arany középutat találni. Például inkább együnk meg egy szelet étcsokit vagy a reggelink valamilyen alacsony glikémiás indexszel rendelkező szénhidrát, például zab legyen ahelyett, hogy rendszeresen péksüteményeket fogyasztanánk. A dohányzás rendkívüli módon öregíti a bőrt, ezenkívül közre játszhat a mitteszerek, aknék kialakulásában is. Mindenkit lebeszélnék róla.

Milyen oldalakat javasolsz azoknak, akik szeretnének jobban utána nézni a bőrápolásnak?

Minden elfogultság nélkül szeretném tanácsolni, hogy rám lehet hallgatni, a szepsegreceptek.hu oldalamon, a Youtube csatornámon, illetve a két könyvemben (Tajti Ildikó: Esszenciális bőrápolás, illetve A tiszta bőr titka – a szerk.) rengeteg tanácsot osztok meg.

Kedvencem az amerikai Pubmed (www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed), ahol több mint 27 millió hiteles, független kutatás található meg, és folyamatosan frissítik. Dr. Leslie Baumann bőrgyógyász The Skin Type Solution c. könyve akár teljesen laikusok számára is jól érthető és a gyakorlatba is átültethető.

Dr. Sam Bunting bőrgyógyász Youtube csatornáján oszt meg szintén könnyen érthető és gyakorlatias tanácsokat bőrápolással kapcsolatban.

Ártunk-e azzal a bőrünknek, ha sminkeljük magunkat?

Nyugodtan lehet sminkelni, nem igaz, hogy a smink tönkreteszi a bőrt, csak ugyanúgy vannak rossz sminktermékek, mint ahogyan vannak rossz kozmetikumok. Tehát a bőrünk nem a sminktől megy tönkre, hanem mert összetevők alapján nem a mi bőrtípusunknak megfelelő terméket tesszük fel magunkra. Egy sminktermékben egyébként ugyanazok az összetevők vannak, mint egy hidratáló krémben vagy zselé krémben, annyi különbséggel, hogy ezek pigmentet, színező anyagot is tartalmaznak.

Alkalmanként belefér, hogy nem figyelünk az összetevőkre, de figyeljünk rá, hogy a napi sminkünk összetevőlistája rendben legyen. Valamint keressünk fel egy profi sminkest, ahogy Brigi is tanácsolja!

Az évszakok mennyire vannak befolyással a bőrápolási rutinra?

Nyáron kevésbé szárad ki az emberek bőre, a meleg miatt fokozottabb a faggyútermelés, télen viszont hideg van, fúj a szél, jobban kiszárad a bőr. Ezért télre ajánlott lehet beszerezni egy plusz arcápoló olajat. Azt szoktam ajánlani, hogy télen ebből az olajból tegyünk a hidratáló krémünkbe egy kicsit, ha úgy érezzük az nem annyira hatékony már.

Nyáron pedig az is lehet, hogy nem is lesz szükség hidratáló krémre, mert elegendő lesz a fényvédő hidratáló hatása. Nyárra 30 faktoros, télre 15 faktoros fényvédő krémet szoktam javasolni. Bizonyos bőrproblémák jobban előfordulnak adott évszakban, pl. télen gyakoribb az ekcéma, nyáron pedig az akné lobbanhat fel. Ilyenkor az adott bőrproblémákat természetesen kezelni kell. Illetve nagyon sok hatékony kozmetikum és bőrgyógyászati kezelés teszi fényérzékennyé a bőrt, ezeket nyáron általában nem ajánljuk.

Az életkor előre haladtával változhat-e a bőrápolási rutin?

Ezt ciklusokra osztanám.

Tinédzser korban megváltozik a hormonháztartás, ami a pubertás után beáll. Ha nem múlnak el ezután sem az aknék, akkor nagyon fontos egy szakembert felkeresni. Előtte sem árt, ha a gyerekünket megvizsgáltatjuk egy bőrgyógyásszal. Azért nem a kozmetikust említem első sorban, mert a bőrgyógyász tud olyan kezelőket ajánlani, amelyek tényleg használnak.

Másrészt a menopauza környékén szokott lenni egy nagyobb változás, amikor szintén a hormonális hatások miatt gyakori, hogy lecsökken a bőr faggyútermelése, ilyenkor szükség lehet nehezebb, zsíros hidratáló krémekre. Nem mondanám, hogy egyik pillanatról a másikra, inkább szépen lassan figyelhető meg a változás. Drasztikus változás inkább akkor figyelhető meg a bőrápolási rutinban, amikor az embernek egy betegsége miatt van valamilyen bőrproblémája, amit kezelni kell külsőleg is és belsőleg is (például hormonprobléma vagy pajzsmirigyprobléma, amelyre gyógyszeres kezelést kap ). Miután meggyógyult – és ez által a bőre is rendbe jött – már nem lesz szüksége azokra a készítményekre, amiket eddig használt. Ekkor érdemes felülvizsgálni a bőrápolási rutint is. Ugyanez visszafelé is igaz lehet, hogy valakinek semmilyen bőrproblémája nem volt 30 éves koráig, majd egyszer csak beteg lesz, és valamilyen bőrprobléma jelenik meg az arcán. Ilyenkor is szükséges lehet a bőrápolási rutin alapos átgondolására.

A Beautyrobic Home Pro előfizetéssel olyan speciális, nőkre szabott komplex programokhoz férsz hozzá, amelyek a nőiességedet, önbizalmadat és a vonzerődet egyaránt fejlesztik, mert a LORA rendszer mind az 5 szintjére fantasztikusan hatnak!

Beautyrobic Home Pro

havi előfizetés

WOW1000

1.000 Ft értékű kuponkód

Írd be a kuponkódot a megrendelésednél és 1.000 Ft kedvezményt kapsz!

Beautyrobic Home Pro

féléves előfizetés

WOW2000

2.000 Ft értékű kuponkód

Írd be a kuponkódot a megrendelésednél és 2.000 Ft kedvezményt kapsz!

Beautyrobic Home Pro

egy éves előfizetés

WOW5000

5.000 Ft értékű kuponkód

Írd be a kuponkódot a megrendelésednél és 5.000 Ft kedvezményt kapsz!

0
    0
    Kosár
    A kosarad üres! :( Vissza a webshopba