Sokszor az jelenthet problémát a diéta alatt, hogy hiányoznak a „hagyományos” ízek, a jól megszokott ételeink után sóvárgunk. Szerencsére 1-2 hozzávaló megváltoztatásával ugyanazt az íz hatást érhetjük el, de mégis egy alakbarát verziót kapunk! 

MIT MIRE?

Búzaliszt ➡️ teljes kiőrlésű liszt 

ugyan nem tartalmaz sokkal kevesebb kalóriát, mint a finomított társa, mégis több benne az élelmi rost, a tápanyag és a felszívódása is sokkal kedvezőbb. 

Tejföl, tejszín ➡️ görögjoghurt

állagra teljesen megegyezik a zsíros tejfölével, mégis sokkal kevesebb kalóriát és zsírt tartalmaz 

Étolaj ➡️ kókuszzsír

a kalória ebben az esetben is változatlan, mégis egy sokkal egészségesebb verzió. A kókuszzsírban hevítés során sem keletkeznek transzzsírsavak, emésztésében pedig nem vesz részt a hasnyálmirigy. Ezek mellett rengeteg egyéb kedvező hatása van, érdemes utána olvasni! 

Cukor ➡️ részletes leírást találsz a későbbiekben! 

Rántás ➡️ étkezési keményítő

sokkal kevesebb kalória, mint a nehéz lisztes, olajos rántások, mégis ugyan úgy be tudjuk vele sűríteni az ételeket, és 1-2 kiskanálnyi is elegendő belőle. Hogy ne csomósodjon, először mindig keverjük ki valamilyen folyadékkal és úgy adjuk az ételhez. 

Az egészséges életmód és diéta másik nehéz pontja az édes ízek mellőzése lehet. De miért is mellőznénk, ha léteznek alternatívák a cukorra is?

Már nagyon sokan tudják, hogy az egészségünk és az alakunk legnagyobb ellensége a finomított cukor. Nem csak a vércukorszintünkre van negatív hatással, de a hasnyálmirigyünket is megterheli, elvonja a csontokból a kalciumot, rák, szív- és érrendszeri problémák kialakulását is elősegíti. Túlzott fogyasztása ingerlékenységet, hiperaktivitást majd túlzott fáradtságot válthat ki. És ez csak pár a negatív hatások hosszú listájáról. Na de mit együnk helyette? 

Léteznek alternatívák cukorra is

Az alábbi listából mindenki kiválaszthatja a számára megfelelő édesítési alternatívát! 

A barna jobb?

Barna cukor, barna kenyér… sajnos sokan hajlamosak azt hinni, hogy ha sötétebb a színe egészségesebb is. A barna cukor ugyan abból a cukorrépából, ugyan azzal az eljárással készül, csak nem „tisztítják meg” annyira, mint a fehér társát, vagy több esetben egyszerűen csak színezik (mint sajnos a legtöbb kenyér esetében, amit teljes kiőrlésűként próbálnak eladni). Egy fokkal több ásványi anyagot tartalmaz, viszont élettanilag megegyezik a fehér cukorral. 

377 kcl 97 g ch / 100 g    

Nádcukor 

Természetes édesítő anyag, amit cukornádból nyernek. Egy kicsivel alacsonyabb a glikémiás indexe a finomított cukorénál, és ásványi anyagokat, vitaminokat is tartalmaz. Kalória tartalma magas. Érdekesség, hogy Brazíliában már inkább bio üzemanyag gyártására használják a cukornádat. Ezek alapján mindenki eldöntheti, hogy érdemes-e fogyasztani, pláne nagyobb mennyiségben. 

396 kcl 99 g ch / 100 g   

Méz

A méz egy rendkívül egészséges étel, rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, valamint fertőtlenítő, regeneráló tulajdonságokkal is rendelkezik, emellett az íze is kellemes. Azonban a kalória és szénhidrát tartalma is nagyon magas! Érdemes rendszeres édesítés helyett inkább 1-2 kiskanállal magában fogyasztani belőle, hogy élvezhessük kedvező hatását. Próbáljuk ki például a propoliszos mézet! *( A propoliszt használják a méhek a kaptár fertőtlenítéséhez, az anyaméh táplálásához, rengeteg enzimet, ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, erős, természetes antibiotikumként hat. Vizsgálatok szerint azokban a kaptárokban ahol nagyobb mennyiségben van propolisz, a méhek sokkal hatékonyabban dolgoznak, erősebbek és népesebbek is.) 

304 kcl 82 g ch / 100 g 

Fruktóz 

Ahogy a nevéből is érződik, hogy gyümölcscukorról van szó. Sokkal gyorsabb a felszívódása, mivel a gyümölcsökkel ellentétben, ilyen formában nem tartalmaz rostokat és egyéb felszívódást lassító anyagokat. A májunk bontja le, viszont csak meghatározott mennyiségű fruktózt képes csak feldolgozni (30-50 g max), a maradékot zsírként raktározza el a szervezetünk. Fogyasztását akkor ajánlják, ha hirtelen van nagy energiára szükségünk (pl. súlyzós edzés során a kiürült raktárak betöltésére- ez segíti az izmok tápanyagellátását és fejlődését-, vagy hirtelen vércukorszint zuhanás okozta rosszullétnél). Jobb, ha édesítésre nem ezt az alternatívát választjuk, inkább csak gyümölcsök formájában fogyasztjuk. 

400 kcl 100 ch / 100 g  

Xilit/nyírcukor 

Diétázók körében nagyon kedvelt természetes édesítőszer. A cukorhoz képest 40%-al kevesebb kalóriát és 75%-al kevesebb szénhidrátot tartalmaz, alacsony a glikémiás indexe, enyhén lúgosító hatású és védi a fogzománcot is (érdemes keresni a xilittel édesített rágógumikat!). Akik még nem próbálták, vigyázzanak vele, mert egyeseknél hasmenést okozhat (akiknél ez komolyabb problémát okoz, válasszanak más alternatívát)! Ha diétázunk. ne fogyasszuk korlátlanul, mert így sem mondható a legalacsonyabbnak a kalóriatartalma. 

240 kcl 98 g ch  (ebből felszívódó kb 60 g)/ 100 g 

Kókuszvirág cukor

A kókuszpálma virágának nektárjából készítik ezt az édesítő különlegességet. Gazdag B vitaminokban és ásványi anyagokban. Kellemes, karamellás ízével sok ételt feldobhatunk, azonban vigyázzunk vele, mert magas a kalória és szénhidrát tartalma is! Alkalmanként használjuk. 

402 kcl 97 g ch/100 g

Stevia

Az egyik legközkedveltebb, szinte kalóriamentes természetes édesítőszer. A stevia gyógynövény leveleiből nyerik ki, amit kristályos, por vagy folyékony formában (esetleg a levelet szárítva) forgalmazzák. Jótékony hatással van az emésztésre, gyulladás gátló és gombaölő hatású és rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a vérnyomás csökkentéséhez is. Egyetlen negatívumként egyesek mellékízt szoktak említeni, de ez nem okoz mindenkinek problémát. 

0,3 kcl  0 ch /100 g   

Eritritol 

Ez egy olyan természetes cukoralkohol, amely a gyümölcsökben, zöldségekben is előfordul. Szinte teljesen kalóriamentes, édesítőereje kb. 70%-a a finomított cukornak, enyhén „hűsítő” mellékízzel. Megakadályozza a baktériumképződést és a túlzott savasodást. Egyáltalán nem emeli meg a vércukorszintet. 

0,2 kcl 0 ch/ 100 g

Aszpartám 

A legközismertebb mesterséges édesítő, amely a legtöbb feldolgozott élelmiszerhez használják. Rengeteg tanulmány készült a rákkeltő hatásáról, bár az utóbbi időben cáfolják ezt. Inkább javasolt kerülni! 

365 kcl 89 g ch/ 100 g 

Szaccharin 

A cukornál 300-600 x édesebb, 0 kalóriás, mesterséges édesítőszer. Az egyik leg biztonságosabb mesterséges édesítőszerként tartják számon. 

kcl 0 g ch/100 g  

Szukralóz 

Mesterséges, 400-500 x édesebb, mint a cukor, kalóriamentes. Kutatások szerint csak magas túladagolás okozhat problémákat (ajánlott mennyiség napi 15 mg). Érdemes még tudni, hogy hidrogén-cukornak is nevezik, mivel hidrogénezéssel nyerik ki a cukorból. Amerikában Splenda néven ismert. 

kcl 0 g ch/100 g   

Ciklamát

A legtöbb folyékony édesítő tartalmazza. Mesterséges, kalória mentes, 35x-50x édesebb a cukornál. Állítólag nem rákkeltő, azonban az Egyesült Államokban a mai napig tiltólistás. Az EU-ban 7 mg/ testsúly kg a megengedett napi bevitel. 

A leírásokból is egyértelműen tükröződik, hogy érdemes a természetes megoldásokat választanunk, főleg, hogy már egyre több egészséges és akár 0 kalóriás alternatíva közül is választhatunk. Igaz, ezeknek az ára is borsosabb, de meg kell gondolnunk, hogy mennyit ér az egészségünk!

Szeretettel: 

Békési Brigitta 
A Beautyrobic edzésmódszer megalkotója és a mára best-seller WOW HATÁS könyv szerzője 

KÖVESS MINKET: